2017. június 1., csütörtök

Meggyes rétes

Tiroli meggyes rétes
A meggy rendkívül egészséges és ízletes gyümölcs, melyet előszeretettel használunk fel mi is. A meggyszezont egy közkedvelt süteményünkkel zárjuk.


Leveles (vajas) tészta:
Vajas rész: kg
vaj 0,23
Zsír 0,20
Liszt 0,07

Tészta rész (forteig)
Liszt 0,25
Rétes liszt 0,30
Víz 0,30
Zsír 0,06
Só 0,01
Ecet 0,01

A vajas részhez a hideg vajat, zsírt összegyúrjuk a liszttel, tégla alakúra lapítjuk és betesszük a hűtőbe.
Az alap (vagy elő) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hőmérsékletű vajat és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle. Hűtőben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt.

Kinyújtjuk amennyire csak tudjuk és először három rétegűre (szimpla) majd egy kisebb nyújtást követően, négy rétegűre (dupla) hajtjuk. Egy órára újra a jégszekrényben hagyjuk és utána megismételjük a hajtogatásokat. Ezt követően visszarakjuk a tésztánkat a hidegre. A nyújtások során ne erőltessük meg a tésztát!

vajastészta 0,60
meggy 0,80
cukor 0,20
dió 0,04
morzsa 0,04
citromhéj, fahéj

Téglalap alakúra kinyújtjuk a vajastésztát, 2-3 mm vékonyra, majd a meggytöltelék alapanyagait összekeverjük és csíkban a tészta közepén végig terítjük, majd a tészta két szélét ráhajtjuk a töltelékre és a hajtást alulra fordítjuk. Tetejét tojással lekenjük és 170-180°c-on 30-40 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük és porcukorral meghintjük. (sol)
A meggyről bővebben itt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése