2014. szeptember 3., szerda

Csirkemájas derelye

Tésztához:

100 g liszt
20 g kukorica keményítő
1 tojás
1 tojás sárgája


Csirke májas töltelék:
500 g zsír (liba, kacsa vagy sertés)
300 g csirke máj
80 g hagyma
5-6 g fokhagyma
1 ág friss majoranna
Frissen őrölt bors

Medvehagymamártás:
25 g vaj
20 g liszt
300 g zöldség alaplé
50 g tejszín
1 cs. medvehagyma
só, fehérbors

A lisztből, keményítővel és a tojással egynemű tésztát gyúrunk, Folpackba csomagoljuk, és fél-egy órát pihentetjük.
A csirke májat borsozzuk és a 60°-os zsiradékba tesszük a hagymával, fokhagymával friss majorannával együtt. Ezen a hőmérsékleten tartjuk kb. 30-40 percig, ez történhet sütőben vagy főzőlapon. Fontos hogy ne melegedjen túl a zsiradék, mert száraz, morzsalékosra „túlkészül” a máj. Amikor elkészül a máj puha, rugalmas legyen, belül krémes, de ne legyen véres!!
Az elkészült májat kockákra vágjuk és a kinyújtott tésztába töltjük, a tésztakorongok széleit tojásfehérjével megkenjük.
A derelyéket kb 3-4 perc alatt készre főzzük.

Medvehagymamártás:
A vajból a lisztel világos vajas rántást készítünk, felöntjük a zöldség alaplével kiforraljuk majd hozzáadjuk a tejszínt és a medve hagymát, és leturmixoljuk. Sóval, borssal ízesítjük.

Konfitált paradicsom:
A koktél paradicsomokat leforrázzuk, a héját lehúzzuk és félbevágjuk. Tálcára rakjuk, a vágott felükkel felfelé sózzuk, és olíva olajjal meglocsoljuk. Kb. 30-40 percig 60°-os sütőben készítjük.

Tálalás:
A medvehagymamártást a tányérba merjük, ráhelyezzük a derelyét. Olajban ropogósra sütött medvehagyma levéllel, konfitált paradicsommal és fűszerolajjal tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése