2012. augusztus 28., kedd

Mignon

Piskóta:
tojássárgája 0,14 (7 db)
tojásfehérje 0,21 (7 db)
cukor 0,14
liszt 0,14
A tojássárgáját felverjük a cukor egyharmad részével, majd a maradék cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Lazán összekeverjük a két tojásos részt és a lisztet, majd szilikonos papírra lapot kenünk és 170°c-on 10 perc alatt kisütjük.
Vajkrém:
Tej 0,30
cukor 0,08
keményítő 0,03
vanília ½ rúd
só 0,003
tojás 0,05 (1db)
vaj 0,25
A tej ¾ részét a pici sóval és a vaníliarúddal felrakjuk forrni.( Ha a vanília rudat megvágjuk intenzívebb ízt kapunk.) Egy nagyobb kézi üstbe öntjük a megmaradt tejet, a keményítőt, a tojássárgáját és habverővel csomómentesre dolgozzuk. Mielőtt a tejünk kifutna, rázúdítjuk az üstben lévő keverékünkre. Addig főzzük míg vissza nem lágyul, nyúlósabbá nem válik! Visszahűtjük, majd belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat és kihabosítjuk. Ízesíthetjük a vajkrémet gyümölccsel, kakaóval, kókusszal vagy olajos magvakkal. Három réteg piskótát összetöltünk a vajkrémmel úgy, hogy kb 3-4 cm magas legyen. Kifagyasztjuk, majd 3*3 cm négyzeteket vágunk belőle és visszarakjuk a hűtőbe. A fondánt vízgőzön megolvasztjuk, kb 50°c-ig melegítjük, majd kimártjuk benne a mignonokat. Ízesítésének megfelelően díszítjük.

1 megjegyzés: