2012. április 16., hétfő

Crema Catalana


tej  0,03
tejszín 0,03
tojá 0,02
tojássárgája 0,02
cukor 0,01
citromhéj, narancshéj,
őrölt fahéj
és szegfűszeg


A tejet, a tejszínt és a félbevágott vanília rudat összekeverjük és felforraljuk. A tojásokkal simára keverjük a cukrot, majd állandó keverés közben belekeverjük a tejes keveréket, majd az őrölt fahéjat és szegfűszeget és a citrom-és narancshéjat. Porcelán tálkákba töltjük és vízzel félig megtöltött tepsibe helyezve 100°c-on 40 percig gőzöljük. Kihűlés után barnacukorral megszórjuk és rákaramellizáljuk a tetejére.

további katalán receptjeink: http://solier-izutazas.blogspot.com/

3 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    A recept jónak tűnik, de a mértékegységekkel gondban vagyok. Mi mennyi? Mennyi a 0,02 tojás, a 0,03 tej stb. További szép napot
    Anikó

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt illetékes, receptíró, felűlbiráló, bárki! nekem is ez a bajom a recepttel. miért nem lehet kiírni úgy, hogy érthetőbb legyen. 1 dl, 1 db, stb. most bánom már, hogy rámentem a receptre, mert felbosszantott. további szép napot mindenkinek.

    VálaszTörlés
  3. Bár hasonlónak tűnik, de a Crema Catalana nem "fűszerezett Crème brûlée". A hagyományos recept szerint nem kell hozzá tejszín és vanília, és nem kerül bele a tojásfehérje sem - ellenben keményítő. Nem sütőben készül vízfürdőben, hanem lábosban kell krémmé főzni.
    Nem a kötekedés végett írom, hanem mert úgy egyszerűbb elkészíteni mint vízfürdőben, és a tejszín kihagyása miatt sokkal "lájtosabb" desszert.

    VálaszTörlés