2011. december 1., csütörtök

Mézes zserbó

Mézes sütemények /kg
liszt 0,50
porcukor 0,20
méz 0,13
tej 0,13
tojássárgája 0,06 (3db)
szódabika 0,015
fahéj 0,05
egy citrom héja
mézes-fűszerkeverék 1 t.k.

A mézet a cukorral és a tejjel felhevítjük kb. 60-65°c-ig, majd a többi hozzávalóhoz öntjük, és gyors gyúrással összedolgozzuk. Hűtőben, fóliába csomagolva, legalább 12 órát pihentetjük, majd 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk és felhasználástól függően lapnak nyújtva, kosárkába formázva vagy különböző formájú kiszúrókkal formázva, sütőlemezre helyezzük és 180°c-on 10-15 perc alatt arany barnára sütjük. A kész mézest glazúrral díszítjük, vagy töltjük különböző krémekkel, töltelékekkel. Ha töltetlen mézes süteményeket készítünk, kihűlés után helyezzük fémdobozba és egy napra rakjunk mellé egy félbevágott almát, így finoman vissza fog puhulni.

Mézeskrémes:
tej 0,60
búzadara 0,05
cukor 0,13
só 0,005
vanília ½ rúd
vaj 0,10
házi vegyes lekvár 0,15
A tejet a vaníliával és a sóval felforraljuk, hozzákeverjük a búzadarát és besűrítjük, majd kiöntjük egy tálcára hűlni. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a vajat és kihabosítjuk.
A mézes tésztából 80 dkg-ot kimérünk, négyfelé osztjuk és egyenként tepsi méretűre nyújtjuk, majd a tepsi hátuljára (fenekére) helyezzük, megszurkáljuk és 180°c-os sütőben 12-15 perc alatt arany barnára sütjük. Miután kisült a lap, még melegen alávágunk és lecsúsztatjuk egy tálcára, majd így járunk el a fennmaradó három tésztarésszel is. Az így kapott négy tésztalapot, miután teljesen kihűltek, összetöltjük két réteg krémmel és egy réteg lekvárral úgy, hogy a lekvár réteg középre kerüljön, tehát tészta, krém, tészta, lekvár, tészta, krém és tészta rétegek követik egymást. Betöltés után hűtőben dermesztjük legalább 12 órán át (de még jobb, ha 24 órát), hogy finoman visszapuhuljon a tésztánk, majd a tetejét csokoládéval áthúzzuk és újabb dermesztés után szeleteljük.

Narancsos angolkrémes kosárka:
A kinyújtott és kiszúrt mézes lapot előzőleg kivajazott és kiszórt kosárkaformába simítjuk, sütjük, és még melegen kiborítjuk a formából. A lenti narancsos angolkrémmel töltjük, de alma vagy más gyümölcs töltelékkel illetve ganasche-sal (pl: gesztenyés) is tölthetjük.+

narancsos angolkrém:
narancslé 0,10
tojás 0,10
tojássárgája 0,10
cukor 0,10
vaj 0,10

A tojásokat és a cukrot habosra keverjük és állandó keverés mellet hozzáöntjük a felforralt narancslevet. Visszatesszük a tűzre és 84°c-ig sűrítjük, 60°c-ig visszahűtjük és belekeverjük a vajat. Simára keverjük, és nyomózsák segítségével megtöltjük a kosárkákat.

Sok sikert és jó sütögetést kívánunk!
Szoljár Csaba cukrászmester

2 megjegyzés:

  1. Köszi, a mézeskrémes nagy kedvenc, eldugott kis helyeken, nagymamáknál ettem a legjobbakat régen, azóta vadászom a receptekre, ki fogom próbálni ezt is. Nekem egyébként szalalkális változat rémlik, de gondolom szódabikarbónával is olyan puha lesz. :)

    VálaszTörlés
  2. szia Ehran! nekünk a szódabika jobban bevált!
    jó sütögetést! Cs.

    VálaszTörlés